Контакт

МЕДАЛИСТИ НА ОИ

Првото учество на спортисти од Македонија на летните олимпијади е врзано за австралиското копно, за Мелбурн 1956. Оттогаш, па заклучно со Атина 2004, се "промашени" само Игрите во Токио 1964. Значи, станува збор за настапи на 14 летни и зимски олимпијади на кои се до осамостојувањето на Република Македонија во 1991 година, нејзините спортисти партиципираа во составот на олимпискиот тим на поранешна СФР Југославија. На ОИ во Барселона 92 македонските спортисти настапија со статус- независни учесници бидејќи МОК се уште не беше примен во членство во ИОК , па оттука, Атланта' 96 е првата нивна олимпијада под знамето на Република Македонија.
Македонските спортисти имаат освоено 13 олимписки медали на летните Олимписки Игри и пет медали на летните Параолимписки игри.


ЗЛАТО:
Рим 1960 Видиниќ Благоје ( фудбал )
Лос Анџелес 1984 Трстена Шабан ( борење )

СРЕБРО:
Мелбурн 1956 Видиниќ Благоје ( фудбал )
Монтреал 1976 Георгиевски Благоја ( кошарка )
Лос Анџелес 1984 Реџеповски Реџеп ( бокс )
Сеул 1988 Вангеловска Стојна (кошарка )
Сеул 1988 Трстена Шабан ( борење )

БРОНЗА:
Монтреал 1976 Русевски Аце ( бокс )
Москва 1980 Сејди Шабан ( борење )
Лос Анџелес 1984 Сејди Шабан ( борење)
Лос Анџелес 1984 Салиху Азис ( борење)
Лос Анџелес 1984 Ѓуровски Милко ( фудбал )
Сиднеј 2000 Ибрагимов Могамед (борење)


Освојувачи на медали на Олимписки игри:
Вангеловска Стојна - ЛОИ Сеул 1988 - сребрен медал
Видиниќ Благоја - ЛОИ Мелбурн 1956 - сребрен медал
Видиниќ Благоја - ЛОИ Рим 1960 - златен медал
Георгиевски Благоја - ЛОИ Монтреал 1976 - сребрен медал
Ѓуровски Милко - ЛОИ Лос Анџелес 1984 - бронзен медал
Ибрагимов Могамед - ЛОИ Сиднеј 2000 - бронзен медал
Реџеповски Реџеп - ЛОИ Лос Анџелес 1984 - сребрен медал
Русевски Аце - ЛОИ Монтреал 1976 - бронзен медал 
Салиху Азис - ЛОИ Лос Анџелес 1984 - бронзен медал
Сејдиу Шабан - ЛОИ Москва 1980 – бронзен медал
Сејдиу Шабан - ЛОИ Лос Анџелес 1984 – бронзен медал
Трстена Шабан - ЛОИ Лос Анџелес 1984 – златен медал
Трстена Шабан - ЛОИ Сеул 1988 – сребрен медал


Освојувачи на медали на Пара-Олимписки игри:
Жабев Вангел – ЛПОИ Арнхем 1980 -  2 бронзени медали
Јовановски Бранимир – ЛПОИ Барселона 1992 – златен медал
Каранфилов Ванчо – ЛПОИ Атина 2004 – сребрен медал
Оливера Наковска Бикова - ЛПОИ Лондон 2012 - златен медалНАРЕДНИ ОЛИМПИСКИ ИГРИ

ЛИЛЕХАМЕР 2016%12/02/2016
ЛИЛЕХАМЕР 2016
ЛОИ РИО ДЕ ЖАНЕИРО 2016%05/08/2016
ЛОИ РИО ДЕ ЖАНЕИРО 2016
ЗОИ ПЈОНГЧАНГ 2018%09/02/2018
ЗОИ ПЈОНГЧАНГ 2018
Факултет за физичка култура